Doberman x Rottweiler

Doberman x rottweiler mixen hebben een trainer nodig die bereid is te leren en zich aan te passen. Met de juiste begeleiding kan het trainen van deze honden een zegen zijn. Rottweiler plus een Doberman is gelijk aan de Rotterman. Hoewel de Doberman vaak wordt aangeduid als de slimmere en slankere Rottie, zijn beide niet te onderschatten. Een intelligente hond trainen is beslist leuker dan een couch potato, maar het vergt ook inzet en een mate van rust die je waarschijnlijk nooit meer nodig zult hebben omdat deze honden gevoelig zijn. Sommige hondenbezitters en kennelclubs gaan zo ver dat ze de Dobi een “will-to-please” toeschrijven, terwijl de Rottie op zijn minst het “aangename” keurmerk krijgt. Vergis je niet, Rottermans kunnen een sterke band hebben met hun eigenaren, maar een misstap in jouw Doberman x Rottweiler training kan gevolgen hebben omdat het grote en krachtige honden zijn.

Rotterman levensduur

Een gezonde Doberman x rottweiler met een goed dieet en bewegingsregime kan 8-12 jaar oud worden. Laten we eens kijken naar de gemiddelde levensduur van de respectievelijke ouders om een idee te krijgen van de mogelijke levensduur van de Doberman x rottweiler. Dobermans hebben een relatief gezond vooruitzicht voor middelgrote honden met 10-13 jaar, terwijl het er vrij somber uitziet voor Rottweilers met 8-10 jaar (sommigen noemen zelfs 6-8 jaar als bereik). Sommige anekdotische levensduren van Rottweilers die ik tegenkwam bereiken meestal dubbele cijfers, soms zelfs 14 jaar. Hoe kun je de levensduur van jouw Doberman x rottweiler beïnvloeden? Goede beweging, een rauw/barf dieet, een rustige omgeving en mentale stimulatie helpen de levensduur van jouw Doberman x rottweiler te verlengen. Voorselectie op genetische ziekten (moeilijk te doen als je een pup uit het asiel haalt) is nuttig voor alle rassen.

rottweiler doberman

Zijn Doberman x rottweiler mix goede honden?

De Doberman x rottweiler kruising kan een geweldige gezinsvoogd zijn en een zeer trouwe metgezel met een sterke band met je en vooral kinderen. De Doberman x rottweiler is een kruising tussen Rottweiler en Doberman. Deze kruising heeft een langere Dobermansnuit, maar de vacht en het hoofd lijken op die van de Rottweiler. Maar training, genetische aanleg en vroege socialisatie zijn de sleutel tot een goed aangepaste hond. Als u veel tijd en middelen investeert in jouw Rottweiler Doberman mix, dan kan dit een goede keuze zijn voor jouw gezin. De Doberman x rottweiler is echter geen beginners kruising. Voor mij persoonlijk was de eerste Rottweiler die ik thuisbracht ook mijn eerste hond en ik zou zeggen dat het mogelijk is, maar alleen als je bereid bent om op een leerreis te gaan voor en nadat je je pup thuisbrengt.

Hoe groot wordt een Doberman Rottweiler?

Een Doberman x rottweiler reu wordt meestal 65-69 cm hoog en weegt ongeveer 41-54 kg. Vrouwelijke Doberman Rottweiler mixen worden meestal 58-66 cm hoog en wegen ongeveer 32-45 kg. Uw Rotterman kan daar een paar centimeter en/of kilo’s onder of boven zitten. Als jouw hond aan de lage kant van de gewichtsschaal zit, is dat meestal een goede zaak, want overgewicht bij huisdieren kan grote problemen veroorzaken. Over het algemeen zijn Dobermanns iets groter en toch lichter dan Rottweilers, waardoor ze er echt slank en soms maf uitzien. Omdat het een Doberman x rottweiler kruising is, is er geen exacte formule om de hoogte en het gewicht te bepalen zoals bij mijn raszuivere Rottweiler groeigrafiek.

Hoeveel kost een Doberman x rottweiler?

Hoewel deze Doberman x rottweiler mix niet zo populair is onder achtertuinfokkers en puppyfabrieken als veel van de Poedelkruisingen, kun je nog steeds struikelen over mensen die deze kruising fokken. Ik zou niet aanraden om een Doberman x rottweiler pup van een fokker te halen, maar zoek in plaats daarvan naar pups om te redden of haal gewoon een volwassen Doberman x rottweiler uit een dierenasiel. Adoptiekosten variëren meestal van 200 tot 400 euro. Bespaar niet op het adoptiegeld, het is wat uw lokale asiel in staat stelt om te werken en het is een geweldige investering. Met een hond van deze grootte en alle mogelijke gewrichtsproblemen of andere genetisch erfelijke ziekten, ben je waarschijnlijk veel meer kwijt bij de dierenarts als je kiest voor een goedkope pup van een achtertuinfokker (geldt misschien voor alle rassen). Het adoptiebedrag voor een Doberman x rottweiler zorgt meestal ook voor een dierenartscontrole, vaccinatie, castratie (indien nodig en passend geacht; optimaal nadat ze 2-3 jaar volgroeid zijn), evenals een constante toevoer van voedsel en hopelijk tijd voor menselijke interactie.

Meer weten?

Wil je meer weten over het kruisen van de rottweiler en of je de rottweiler anders moet trainen als het een mix ras is? Bekijk dan hier het boek over het trainen van de rottweiler.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden