Is een rottweiler gevaarlijk?

Is een Rottweiler gevaarlijk? Rottweilers zijn geweldige huisdieren, vooral voor gezinnen, maar helaas worden ze vaak verkeerd begrepen en worden rottweilers als gevaarlijk gezien. De meeste mensen denken aan dit ras als venijnig of intimiderend, en dit stigma heeft jarenlang discriminatie tegen deze honden veroorzaakt. De waarheid is dat elke hond wreed kan zijn als hij niet goed wordt opgevoed. Rottweilers zijn grote honden met krachtige kaken, waardoor ze het fysieke potentieel hebben om mensen of andere honden kwaad te doen. Dit betekent niet dat ze dat allemaal zullen doen. Het is niet omdat ze het kunnen, dat het hun natuur is. Hun aard is om hun territorium te beschermen, en ze verwelkomen geen vreemden tot ze naar behoren zijn geïntroduceerd. Kortom, een rottweiler kan gevaarlijk zijn maar bij goede opvoeding is de kans hierop heel klein.

Herkomst rottweiler

Rottweilers zijn met de juiste training niet gevaarlijk. Hun instinct is om hun huis en familie te bewaken, en dat gaat ver terug in hun geschiedenis. Daarom zijn gehoorzaamheidstraining en socialisatie een must, en de sleutel tot het opvoeden van een lieve, goedaardige hond. Het geruststellende van rottweilers is dat het lieve honden zijn die uiterst loyaal en liefdevol zijn naar hun gezin, maar ze hebben het vermogen om te beschermen als een situatie daarom vraagt. Rottweilers staan erom bekend dat ze van hun mensen houden en een clowneske manier hebben tegenover familie en vrienden. Vaak gedragen ze zich als kleine kinderen en doen ze alles voor liefde en genegenheid. Ze zijn uiterst slim en krachtig, en ze zijn het gelukkigst als ze een taak te vervullen krijgen. Geclassificeerd als “werkhonden” maken de intelligentie, het uithoudingsvermogen en de bereidheid om te werken Rottweilers hen geschikt als politiehonden, herders, diensthonden, therapiehonden, gehoorzaamheidswedstrijden en altijd toegewijde metgezellen. Denk je dat Rottweilers in deze rollen zouden dienen als ze gevaarlijk zijn?

is een rottweiler gevaarlijk?

Gehoorzaamheidscursus Rottweiler

Rottweiler puppy’s moeten een goede gehoorzaamheidstraining krijgen, zodat ze uitgroeien tot beheersbare, goed getrainde honden die luisteren en gehoorzamen en niet gevaarlijk zijn. Een grote hond die niet wil komen kan frustrerend zijn voor een huisdiereigenaar, en kan het ras verder in diskrediet brengen in de ogen van buren en vrienden. Je moet jouw hond trainen om te weten dat hij niet de leider van jouw huishouden is, en dat jij de leiding hebt. Het eerste wat je moet doen met jouw puppy is hem op een gehoorzaamheidscursus zetten. Jouw plaatselijke dierenwinkel zou informatie moeten hebben over lessen die in jouw omgeving worden aangeboden, en de meeste grote dierenwinkels houden zelfs hun eigen lessen. Een andere bron is een rassenwebsite. Hier kan je lokale gehoorzaamheidscursussen bij jou in de buurt vinden om jouw rottweiler niet gevaarlijk te laten opgroeien. 

Positieve bekrachtiging gebruiken

Rottweilers houden van training. Ze voelen zich veilig en zelfverzekerd als ze weten wat er van hen verwacht wordt, en wat ze wel en niet mogen doen in huis. Het is belangrijk consequent te blijven en goed gedrag te belonen met lekkers en lof. Positieve versterking is een van de beste middelen die je jouw nieuwe puppy kunt geven. Ze zullen het snel oppikken. Onthoud dat het trainen van elke hond tijd kost, en vergeet niet positief te blijven. Jouw rottweiler is zeer gevoelig voor jouw emoties en kan frustratie of woede voelen, wat zijn training in de weg kan staan. Een goede instelling houden zal jouw hond alleen maar helpen sneller te leren en hem helpen te genieten en te respecteren. Te hard zijn voor jouw Rottweiler zal hem alleen maar leren bang te zijn voor jou en anderen, en kan agressie en gevaarlijke situaties veroorzaken.

Gebruik van clickertraining

Clicker training is een effectieve methode om jouw Rottweiler te laten stoppen met iets te doen. Hiervoor gebruikt je een clicker (te koop in jouw plaatselijke dierenwinkel) of een zelfgemaakt apparaatje (een leeg soepblik met grind erin, dichtgeplakt). Je houdt de clicker te allen tijde bij je in de buurt (totdat jouw hond getraind is), en zodra je hem of haar iets verkeerds ziet doen – bijvoorbeeld: op iets kauwen, het toilet in huis gebruiken, blaffen, grommen, enzovoort, klik je op de clicker, of schud je met de shaker, terwijl je nee zegt. Door deze methode consequent toe te passen, laat je jouw hond zien wat hij wel en niet mag doen, en al snel kan je helemaal stoppen met het gebruik van de clicker of shaker. Zo kan je in gevaarlijke situaties de clicker gebruiken om de Rottweiler tot de orde te roepen.

rottweiler gevaarlijk

Socialisatie en het voorkomen van agressie

Socialisatie is een belangrijke must bij het trainen van jouw Rottweiler en te zorgen dat die niet gevaarlijk wordt. Rottweilers die zich in huis afzonderen, en die nooit iemand anders zien dan hun familieleden, zullen zich automatisch bedreigd voelen door alle vreemden. Dit veroorzaakt agressie en slecht gedrag. Zodra jouw puppy alle juiste inentingen heeft, neem je hem mee naar het park en de dierenwinkel. Ga met hem wandelen en laat buren hem aaien. Sterker nog, moedig anderen aan om jouw hond te aaien. Dit is vooral belangrijk als je niet veel bezoek krijgt. Je moet jouw hond mee naar buiten nemen en hem socialiseren. Sta niet toe dat jouw hond naar iemand gromt. Het maakt niet uit of het iemand is die je huis binnenkomt, een buurman buiten, of een vreemde in het hondenpark. Ruk aan hun ketting en zeg nee als dit gebeurt. Je zult merken dat het “waak”-instinct van jouw puppy begint op te komen naarmate hij ouder wordt en gewend raakt aan zijn nieuwe leven bij jou.

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de lieve aard van de rottweiler en zou je er graag meer over willen weten? Bekijk hier het boek over de rottweiler puppy om alles te weten te komen over dit niet gevaarlijke ras.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden