Rottweiler pup

Denkt je dat je een Rottweiler puppy wilt? Je kunt het je niet kwalijk nemen, want zo’n verlangen is niet ongegrond. De Rottweiler is een majestueus ras, niet alleen vanwege zijn indrukwekkende gestalte en dwingende aanwezigheid, maar ook vanwege zijn trouw aan degenen die onder zijn waakzame oog staan. Velen hebben geprobeerd de beschermende aard en de gespierde bouw van de Rottweiler uit te buiten, wat resulteerde in een stortvloed van negatieve pers en een stigma dat niet gemakkelijk uit te wissen is. Echter, degenen die het ras echt hebben leren kennen, kunnen niet anders dan van ze houden, en die liefde wordt tienvoudig beantwoord. Toch zijn er bepaalde dingen die men moet overwegen voordat men een rottweiler pup aanschaft; tenslotte zal de introductie van dit ras in uw huishouden echt een levens veranderende ervaring zijn!

Puppy of volwassen rottweiler

Een rottweiler puppy geeft je het voordeel dat je met een schone lei kunt beginnen, als je wilt. Dit is nuttig omdat het trainen van een Rottweiler lastig kan zijn, dus hoe eerder hoe beter! Een volwassen hond kan met wat extra bagage komen, zoals een geschiedenis van mishandeling of verwaarlozing, gebrek aan training, enz. Deze zijn echter niet onmogelijk te overwinnen voor een ervaren hondeneigenaar. In feite kan niet genoeg gezegd worden hoe geweldig het kan zijn om een volwassen Rottweiler uit een asiel te redden! Een tweede kans geven kan het beste zijn voor jullie beiden; het is alleen belangrijk om geduldig te zijn en de hond extra tijd te gunnen om zich aan te passen. Er worden elk jaar zoveel dieren in asielen gedood omdat er niet genoeg huizen voor hen allemaal zijn, dus adoptie kan een geweldige optie zijn! Houd er ook rekening mee dat een rottweiler puppy potjestraining nodig heeft, terwijl veel volwassen asielhonden die ervaring al hebben. Als je toch voor een puppy kiest, koop er dan nooit een uit een dierenwinkel; die komen meestal uit puppy broodfokkers in Nederland en Duitsland, die in erbarmelijke omstandigheden worden gehouden en meestal resulteren in huisdieren met veel gezondheidsproblemen! Blijf bij een ervaren fokker en vraag om referenties als je een rottweiler puppy gaat kopen!

rottweiler pup

Wat is de persoonlijkheid van een Rottweiler?

Zoals eerder opgemerkt is de Rottweiler puppy een ongelooflijk loyale hond. Ze vormen een hechte band met hun eigenaar en genieten ervan bij hen te zijn; mijn grote harige baby’s volgen me door het hele huis, en staan erop dicht genoeg bij me te zijn om me met een poot of een natte neus aan te raken als dat mogelijk is. Ze zijn van nature beschermend, maar dit moet niet verward worden met agressiviteit. Mits goed getraind, hebben Rottweilers een scherp vermogen om het verschil aan te voelen tussen vriend en vijand. Daarom hoeven ze niet geleerd te worden om te waken of te beschermen; als ze goed gesocialiseerd zijn en leren wie ze kunnen vertrouwen, kunnen ze automatisch bepalen wanneer er een bedreiging is. Ze hebben een grote persoonlijkheid en zijn zeer aanhankelijk voor degenen bij wie ze zich veilig voelen. Ze doen het goed met kinderen en zijn over het algemeen zeer tolerant, hoewel er altijd voorzichtigheid geboden is om een kind nooit alleen te laten met een dier. Rottweilers behielden wat kudde-instincten van hun voorouders, dus ze kunnen geneigd zijn om kleine of opgewonden kinderen te hoeden.

Fokkers of asiel puppy

Als je besluit een rottweiler puppy van een fokker te kopen, is het belangrijk de ouders van het nest te zien en te hanteren, zodat je hun temperament kunt beoordelen. Sommige fokkers gebruiken opzettelijk selectief fokken om agressieve kwaliteiten in hun honden naar boven te halen, helemaal niet wat je wilt in jouw Rottweiler! Als je ervoor kiest om uit een asiel te adopteren uit Nederland, België of Duitsland, stel dan zoveel mogelijk vragen om achtergrondinformatie te krijgen over het gedrag van de hond. Besteed zoveel mogelijk tijd aan het leren kennen van de hond voordat je hem adopteert, misschien zelfs eerst een pleeggezin. Zo kan je de juiste rottweiler pup of volwassene hond mee naar huis nemen. 

Hoe moet ik mijn rottweiler trainen?

Of je jouw Rottweiler pup nu bij een fokker of een asiel koopt, beginnen met positieve versterkingstraining is een van de beste dingen die je kunt doen. Ze kunnen van nature erg koppig en vasthoudend zijn, en als dat niet gebeurt, kan je een groot probleem krijgen, dus hebben ze een ferme, dominante eigenaar nodig. Sla jouw rottweiler nooit als straf! Thuis training moet onmiddellijk en doorlopend zijn, maar overweeg ook professionele trainingslessen. De praktijkervaring en de socialisatie met andere honden en mensen is van onschatbare waarde! Het kan niet genoeg benadrukt worden om te socialiseren, socialiseren, socialiseren! Hem zo vroeg mogelijk blootstellen aan zoveel mogelijk nieuwe mensen, dieren, geluiden en plaatsen is cruciaal voor zijn ontwikkeling. Dit zal de rottweiler pup helpen een rustig, goed opgevoed lid van de maatschappij te worden.

Hoe zit het met de verzorging?

De verzorging van Rottweiler puppy’s is minimaal, inclusief tweemaandelijkse baden, regelmatig nagels knippen en oren schoonmaken. Houd er wel rekening mee dat ze behoorlijk verharen. Hun vrij dikke ondervacht is kort, maar het veroorzaakt nog steeds kleine zwarte tumbleweeds van vacht door het hele huis. Wees voorbereid op wekelijks of zelfs dagelijks vegen of stofzuigen. Omdat ze zwarte nagels hebben en je het midden van de nagel waar de zenuw en het bloedvat zitten niet kunt zien, kan je het beste een professionele trimsalon raadplegen als je geen ervaring hebt met nagels knippen van rottweiler puppy’s. 

Hoeveel kost het om een Rottweiler pup te houden?

Er kunnen aanzienlijke kosten verbonden zijn aan de verzorging van een Rottweiler puppy. Ten eerste zal je zeker willen overwegen uw huisdier te steriliseren of castreren, niet alleen om de overbevolking onder controle te houden, maar ook om een schonere, gezondere, beter gemanierde hond te krijgen. Dit kan 100 euro kosten voor een puppy tot 400 euro of meer voor een volwassen hond.  Jaarlijkse vaccinaties variëren in kosten van 50 tot 200 euro, en maandelijkse vlooien-, teken- en hartwormpreventie kost ongeveer 30 euro per maand. Aangezien de Rottweiler meer dan 100 pond kan worden, kunnen ze behoorlijk wat eten, dus u zult onderzoek moeten doen naar de kosten van diervoeding. Wees voorbereid om 40 euro per maand of meer uit te geven aan hondenvoer voor jouw rottweiler puppy.

rottweiler puppy

Wat moet ik mijn puppy voeren?

Je moet een hoogwaardige, op vlees gebaseerde voeding geven, met een soort eiwit als eerste ingrediënt op de zak of het blik kopen voor jouw rottweiler puppy. Zoek naar een formule die specifiek gericht is op de speciale behoeften van honden van grote rassen. Obesitas kan grote problemen veroorzaken bij zulke grote honden, waardoor hun gewrichten, hart en longen onnodig worden belast. Een gediplomeerd dierenarts kan je helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid voer voor jouw rottweiler puppy.

Hoe zit het met lichaamsbeweging?

Rottweiler puppy’s hebben ook veel beweging nodig; terwijl velen tevreden zijn om thuis te luieren en de hele dag te slapen terwijl je aan het werk bent, kunnen ze nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie hebben en hebben ze een uitlaatklep nodig. Als onderdeel van de werkrassen van de hondenrassen moeten ze het gevoel hebben dat ze een “taak” te vervullen hebben, zelfs als dat spelen of sporten betekent. Dagelijkse wandelingen houden hen fit en voorkomen destructief gedrag als gevolg van verveling door te veel opsluiting. Ze hebben een grote, omheinde tuin nodig om in te rennen, en ze mogen niet voor langere tijd in een bench. Rottweilers mogen nooit en te nimmer worden vastgeketend of buiten vastgezet. Dit kan territoriale agressie oproepen, omdat ze zich bedreigd voelen door de bewegingsbeperking en de behoefte voelen om hun ruimte te beschermen.

Meer weten over de rottweiler?

Wil je meer informatie weten over de rottweiler? Bekijk dan hier het handboek voor de rottweiler om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor jouw rottweiler puppy.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden