Rottweiler omheining

Als je een trotse rottweiler ouder bent of hoopt eigenaar te worden van een van deze stoere schoonheden, dan vraagt je je misschien af wat de vereisten zijn voor een omheining. Wat voor soort omheining is het meest zinvol of nog specifieker, kunnen Rottweilers over een omheining springen? Rottweilers staan niet bekend om het springen en de meeste zullen niet over een standaard omheining van een meter kunnen springen. Als ze echter voldoende grip hebben, kunnen sommige Rottweilers over de omheining klimmen of zelfs hun kracht gebruiken om het omver te duwen. 

Zijn Rottweilers goede springers?

Rottweilers zijn geen uitzonderlijke springers en de typische Rottweiler kan slechts 3 tot 4 meter in de lucht springen en zo over een rottweiler omheining komen. Met hun krachtige, gespierde lichaam en hun kortere poten (althans in vergelijking met andere rassen) zijn ze niet bepaald gebouwd om te springen. Vergelijk het uiterlijk van jouw krachtige Rottweiler met dat van het slanke Australische Kelpie-ras, dat het record voor de hoogste sprong van 2 meter heeft, en het verschil is overduidelijk. Rottweilers zijn gespierd, krachtig en dicht, terwijl hoogvliegers zoals de Kelpie lang en mager zijn met een licht, smal lichaam. Toch zijn er enkele rassen die de mal doorbreken Pitbulls kunnen met gemak over de meeste hekken springen en hebben een van de meest indrukwekkende verticale sprongen ter wereld.

rottweiler omheining

Hoe komt een Rottweiler over een hek?

In plaats van over een rottweiler omheining te springen, doen Rottweilers eerder een spring- en klimtechniek. Je ziet dit vaak als onderdeel van behendigheidswedstrijden en je kunt dit nogal extreme voorbeeld van een bijzonder atletische Rottie bekijken: De meeste Rottweilers zullen echter niet in staat zijn om zomaar naar een willekeurig hek te lopen en dat te doen. Dat soort atletisch vermogen vergt enige training!

Hoe zit het met graven?

Hoewel we misschien niet denken dat ze productieve gravers zijn, houden veel Rottweilers van graven en zullen ze proberen zich een weg naar de overkant van de rottweiler omheining te scheppen. Hoewel dit niet zo vaak voorkomt als de spring- en klimtechniek, is het toch iets om rekening mee te houden bij het omheinen van jouw tuin.

Gevaren van het springen over een hek

Hoewel een Rottweiler die buiten de tuin rondloopt zijn eigen duidelijke gevaren heeft, kan het eigenlijke proces van over de omheining springen ook verschillende gevaren met zich meebrengen. Afhankelijk van de omheining kunnen Rottweilers verwondingen oplopen als ze over de omheining proberen te springen. In zeldzame gevallen kunnen deze verwondingen zelfs levensbedreigend zijn. Als een Rottweiler in staat is naar de top van een omheining te klimmen, is zijn enige optie in de meeste gevallen recht naar beneden te springen. Met een gemiddeld gewicht van meer dan 100 pond zijn Rottweilers niet gebouwd om van hoog te springen! Die klap kan allerlei verwondingen veroorzaken, waaronder botbreuken.

omheining rottweiler

Rottweiler-vriendelijke omheiningen

In de meeste gevallen zijn de beste omheining hekken voor Rottweilers sterke vinyl of houten hekken. Hekken gemaakt van deze materialen zijn meestal glad genoeg dat Rottweilers het moeilijk zullen hebben om voet aan de grond te krijgen, maar toch sterk genoeg om te voorkomen dat pups het gewoon omver duwen. Laten we eens snel kijken naar de meest voorkomende omheiningsmaterialen en hoe ze het waarschijnlijk zullen opnemen tegen een vastberaden Rottweiler.

Hout 

De meeste houten omheining hekken zijn minstens een meter diep, wat ze relatief graafbestendig maakt, althans voor een logge Rottweiler. Er is ook minstens één gladde kant aan het hek waar honden geen grip op kunnen krijgen. Maar dat is meestal aan de buitenkant van het hek en in de tuin zijn er een paar plekken waar een vastberaden Rottweiler zich kan vastgrijpen en klimmen. Over het geheel genomen zijn houten hekken een prima optie voor de meeste Rottweilers, omdat ze er niet overheen kunnen springen. Maar je moet uitkijken voor pups die bereid zijn om te klimmen, omdat een vastberaden hond zich een weg naar buiten kan banen.

Metaal

Hoewel metaal zeker sterk en stevig is, heeft het nogal wat problemen wat betreft een rottweiler omheining. Ten eerste is het gemakkelijk te doorzien en activiteit aan de andere kant van het hek is vaak de reden waarom Rottweiler proberen te ontsnappen. Ten tweede kan het raster of het geweven patroon van sommige metalen hekken het beklimmen ervan vergemakkelijken. Ten slotte zijn sommige metalen hekken scherp, wat het gevaar van zelfverwonding sterk kan verhogen terwijl ze proberen te klimmen. Kortom, metalen hekken zijn meestal geen goede optie als je zelfs maar een beetje bezorgd bent dat jouw Rottweiler zou kunnen proberen te ontsnappen.