Rottweiler voer

Rottweilers zijn gespierde, energieke honden die voor hun gezondheid en hun glanzende, korte vacht een hoogwaardige, eiwitrijke voer nodig hebben. Dit ras heeft vaker last van voedselallergieën, en die honden hebben een hypoallergeen dieet nodig om problemen als braken, winderigheid en een droge, jeukende huid te voorkomen. Een speciaal hypoallergeen dieet kan ook Rottweilers helpen met een gevoelige maag als gevolg van aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten. In dit blog lees je meer over het ideale voer en dieet voor je rottweiler.

Dieet + voer Rottweiler

Volwassen Rottweilers hebben een dieet nodig dat tussen 22 en 26 procent eiwit bevat uit hele eiwitten zoals kip, kalkoen, lam of haring. Rottweiler pups doen het vaak goed als ze volwassen voer krijgen om de snelle groei te voorkomen die bij grote rassen gewrichtsproblemen kan veroorzaken. Of jouw hond nu wel of geen voedselallergie heeft, vermijd chemische conserveringsmiddelen zoals BHA, BHT, Ethoxyquin, en voedsel met veel natrium. Rottweilers wegen over het algemeen tussen 85 en 125 pond, en een actieve Rottweiler heeft minstens 2100 calorieën per dag nodig. Laat jouw Rottweiler niet zwaarlijvig worden. Er mag niet zoveel vet op de ribben van jouw hond zitten dat je ze niet gemakkelijk onder de huid kunt voelen. Overgewicht kan ook leiden tot gewrichtsproblemen die veel voorkomen bij dit ras, waaronder heup- of elleboogdysplasie, of deze verergeren. Let na het eten van het voer van jouw Rottweiler op tekenen van maagklachten, braken, winderigheid of huidproblemen die symptomen zijn van grotere problemen.

rottweiler voer

Allergieën

Rottweilers kunnen last hebben van voedsel-, huid- of inhalatieallergieën. Als je merkt dat jouw hond gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, kan jouw dierenarts je een dieetwijziging aanbevelen om deze problemen te voorkomen. Sommige ingrediënten hebben de neiging voedselallergieën meer te irriteren dan andere. Deze ingrediënten omvatten eiwitbronnen die jouw Rottweiler al heeft gegeten of die veel voorkomen in hondenvoer, zoals rundvlees, kip of kalkoen. Ook zuivelproducten en grote hoeveelheden dierlijke vetten kunnen honden met een voedselallergie van streek maken.

Gevoelige maag

Rottweilers hebben last van gevoelige magen, niet alleen door voedselallergieën, maar ook door darmontstekingen en colitis. Allergieën en immuunziekten komen vaker voor bij het ras Rottweiler dan bij andere rassen. Omdat de symptomen van deze auto-immuunziekten lijken op voedselallergieën, moet je jouw dierenarts raadplegen voor een juiste diagnose. Een hypoallergeen dieet voor jouw Rottweiler bestaande uit kwaliteits voer maakt vaak deel uit van de behandeling van voedselallergieën, IBD en colitis. Na het eten van voedsel dat een voedselallergie veroorzaakt of een darmziekte irriteert, kunnen deze honden winderig worden en losse ontlasting hebben; dieetbehandeling helpt deze symptomen te verlichten. Na het eten van het dieet voor een periode van enkele weken, kunnen andere ingrediënten één voor één weer worden toegevoegd aan het dieet en het voer van jouw Rottweiler, om vast te stellen of één of meer daarvan de oorzaak is van een voedselallergie.

Ingrediënten Rottweiler voer

Een dieet met voer van rauwe ingrediënten en lage hoeveelheden koolhydraten kan de maagproblemen van jouw Rottweiler verminderen. Het is belangrijk om met uw dierenarts te overleggen voordat je jouw hond rauw vlees of zelfgemaakte maaltijden geeft. Vulstoffen en granen zoals maïs, soja, tarwe, gist en alle kruiden kunnen voedselallergieën bij Rottweilers veroorzaken en moeten worden vermeden. Gerst en aardappelen als koolhydraten in het dieet van jouw Rottweiler kunnen de allergische symptomen verminderen. Sojaproducten en tafelresten kunnen winderigheid veroorzaken bij jouw Rottweiler. Visolie met omega-3 vetzuren kan maagontsteking door voedselallergie of een gevoelige maag helpen verlichten. Zalm en andere vissoorten kunnen een goede keuze zijn als belangrijkste eiwit voor jouw allergische rottweiler als voer.

voer rottweiler

Voorzichtigheid bij het voeren

Rottweilers delen met andere grote rassen met een diepe borst een verhoogd risico op maagverwijding en volvulus, ook wel bloat genoemd. Dit is een echt medisch noodgeval, veroorzaakt wanneer de maag van een Rottweiler zich vult met voer en gas en dan draait, waardoor de afgifte van de opbouwende gassen wordt geblokkeerd. De hond zal sterven zonder snelle medische hulp. Het risico dat deze aandoening optreedt, wordt verergerd door het snel naar binnen schrokken van voedsel en door het nuttigen van één grote maaltijd per dag. Verdeel het rantsoen van jouw Rottweiler over minstens twee maaltijden per dag; drie is beter. Voer jouw hond niet in verhoogde schotels en vermijd voeding minder dan een uur voor of na zware inspanning. Let hier vooral op wanneer jouw rottweiler nog een puppy is, voeding is dan erg belangrijk. Zie hier het meestgekochte voer voor Rottweilers op Bol.com.