Rottweiler training

Het is een complete mythe dat een Rottweiler geen training kan krijgen als gewone huishond of dat ze van nature gevaarlijk zijn. Als een Rottweiler zijn baas respecteerd en goed getraind zijn, zijn het ongelooflijk loyale, beschermende en gehoorzame honden die – zoals je ongetwijfeld al weet – absoluut prachtig zijn. En het is waar dat Rottweilers absoluut uitstekend zijn in deze rol. Ze hebben latente agressie, zijn geneigd te bijten – zelfs tijdens het spelen – en zijn zeer beschermend over hun territorium. Ze zijn van nature wantrouwend tegenover zowel nieuwe mensen als nieuwe honden. Je denkt misschien dat hun reacties altijd uit agressie zijn, maar dat is niet waar. Ze handelen ook uit angst. Houd dit in gedachten en zoek naar manieren om uw hond te troosten in de socialisatietraining. Dit komt door hun vermogen om snel te leren. En het feit dat een Rottweiler van nature zeer gehoorzaam is en ontvankelijk is voor goede training en leiderschap.

Op welke leeftijd beginnen met de training van Rottweilers?

Je moet waarschijnlijk zo vroeg mogelijk beginnen met de training van Rottweilers, ergens rond de 8-10 weken is ideaal. Dit is het moment waarop de angst inprenting plaatsvindt, en het stelt u in staat sommige van de natuurlijke neigingen van het ras beter te beteugelen en te beheersen en hen jouw leiderschap te tonen. Op die leeftijd heb je ook een betere kans om jouw Rottweiler effectief te socialiseren. Dan begint de belangrijkste gehoorzaamheidstraining van de Rottweiler. 7 weken is het vroegst, want dan is de Rottweiler pup neurologisch compleet en kan hij naar zijn huis voor altijd gaan en beginnen met de training. Voor die tijd zorgt de fokker meestal voor de training. Als je dit op je wilt nemen, moet je je richten op meer gespecialiseerde puppytraining. Let wel, met 8-10 weken is hun aandachtsspanne nog niet zo goed als die van een oudere pup, dus je moet er de tijd voor nemen. Met Rottweilers is het zeker goed om jong te beginnen. Voor socialisatietraining is 11-16 weken de belangrijkste tijd voor Rottweilers en de tijd waarin ze de training kunnen hebben, dus probeer ze rond die tijd kennis te laten maken met andere pups en mensen.

rottweiler training

Welk type training is het beste voor Rottweilers?

De meest succesvolle trainingsstijl voor Rottweilers is operante conditionering. Dit is een proces met vier kwadranten, waaronder positieve versterking, negatieve versterking, positieve bestraffing en negatieve bestraffing. Alle vier zijn nuttig, maar positieve versterking is in het begin de belangrijkste en zou de enige moeten zijn die in het begin van de Rottweiler training wordt gebruikt. Positieve bekrachtiging is het kwadrant van de training dat jouw Rottweiler beloont voor acties waarvan je wilt dat hij ze herhaalt. Een goede manier om dit te doen is de training zo op te zetten dat het een soort spel wordt. Met behulp van traktaties, speelgoed, of gewoon lof. Wanneer de hond de door je gewenste actie volgt, beloon hem dan! Hou die beloning in wanneer ze falen met de rottweiler training (maar introduceer geen negatieve versterking – nog niet!). 

Hoe voorkom ik dat mijn Rottweiler alles opeet?

Rottweilers houden van eten maar dit is te trainen. Ze zijn berucht om hun overgewicht. Een pezige Rottweiler komt veel vaker voor dan veel andere honden. Het hoeft ook niet te betekenen dat de eigenaar onvoorzichtig is geweest. Je kunt een volkomen normaal dieet volgen van traktaties en voedsel voor een hond, en dan jouw Rottweiler aantreffen met een gigantische buik. Het spreekt deels van hun metabolisme, maar ook van het feit dat ze waarschijnlijk ergens stiekem eten. De beste manier om hiermee om te gaan is gewoon caloriearme traktaties te gebruiken als je ze probeert te belonen en positieve bekrachtiging te gebruiken. Op die manier kan je ze nog steeds zoveel behandelen als ze verdienen, maar ze zullen er niet van opzwellen. Aangezien Rottweiler training ook de neiging heeft om langer te duren dan standaard hondentraining, kan je meer traktaties gebruiken. Ook hier kan een caloriearme traktatie goed voor je uitpakken tijdens de rottweiler training.

training rottweiler

Hoe socialiseer ik mijn Rottweiler?

De socialisatietraining van jouw Rottweiler is op dezelfde manier als elke andere hond. Het verschil is dat je bij Rottweilers veel geduldiger en voorzichtiger moet zijn. Een goed gesocialiseerde hond zal nooit een bedreiging vormen en zich in sociale situaties even goed gedragen als elke andere hond. Het vergt alleen een langer en ingewikkelder proces om hem zover te krijgen. De belangrijkste uitgangspunten voor het socialiseren van jouw Rottweiler zijn als volgt. Neem jouw puppy mee uit wandelen, houd hem stevig aan de lijn en aarzel niet om hem snel weg te trekken uit andere situaties als hij voor het eerst in de grote wijde wereld is. Agressie is meer gebaseerd op angst en achterdocht dan op iets anders, dus positieve contacten met andere mensen en pups zullen jouw Rottweiler aanmoedigen dit voorbeeld te volgen. Als een situatie negatief lijkt te verlopen, ruk ze dan gewoon weg en ga verder. Het is essentieel om positieve en gelukkige situaties tijdens de rottweiler training voor jouw jonge hond te hebben totdat ze hun natuurlijke angst en achterdocht kunnen leren beteugelen.

Wil je meer weten over het trainen van de rottweiler? Bekijk dan hier het boek over het trainen van de rottweiler.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden