Rottweiler teef

Teefjes Rottweilers zijn gehoorzamer terwijl mannetjes weinig koppig zijn, dus het brengt veel ervaring om ze in één keer te trainen. Teefjes Rottweilers zijn gewoon van nature meer beschermend door dat moederinstinct. Ze zijn aanhankelijker en gemakkelijk zindelijk te maken. Reuen zijn meestal groter dan teven. Vrouwtjes hechten zich meer aan ‘familie’, mannetjes zijn geweldig voor alleenstaanden maar doen het ook geweldig bij gezinnen. Het gedrag is meestal hetzelfde. Beide zitten vol bonen, kunnen wild en gek zijn, en beide hebben het potentieel voor eigenzinnigheid. Kennis van het ras is echter noodzakelijk om beide geslachten te trainen zodat ze niet te agressief worden. De Rottweilers, of het nu een reu of een teef is, is krachtig, kalm, trainbaar, moedig en toegewijd aan zijn eigenaar en familie. Loyaal en beschermend, zal hij zijn familie fel verdedigen indien nodig.

Teefje of reutje Rottweiler?

Kies je voor een teef rottweiler? De Rottweiler is een grote, Mastiff-achtige hond die geliefd is als zowel een werkende waakhond als een familievriend. De kenmerkende markeringen en het teddyberengezicht van het ras maken hem tot een favoriet onder eigenaren van alle rangen en standen. Veel fokkers kruisen de Rottweiler met andere rassen, zoals de Labrador Retriever, Duitse Herder of Siberische Husky. Als je van plan bent een Rottweiler toe te voegen aan jouw eigen huishouden, dan zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Koop je bijvoorbeeld een jonge pup of adopteert je een volwassen hond? Kies je voor een mannelijke of een teefje Rottweiler?

rottweiler teef

Verschillen

Terwijl veel hondenrassen praktisch identiek zijn voor beide geslachten, onthult een vergelijking tussen een teefje en mannelijke Rottweiler een handvol duidelijke verschillen. Dit is wat umoet weten: De fysieke verschillen tussen een vrouwelijke en mannelijke Rottweiler houden niet op bij de geslachtsorganen van het ras. Ook de gemiddelde lengte en het gewicht van elk geslacht verschillen sterk. Vrouwelijke Rottweilers bereiken meestal tussen 22 en 25 inch bij de schouder en wegen ongeveer 80 tot 100 pond. Mannelijke Rottweilers meten ongeveer 24 tot 27 duim bij de schouder en wegen 95 tot 135 pond. Op papier lijkt dit misschien geen groot verschil, maar het verschil in kracht en vermogen is in het echte leven aanzienlijk.

Temperament teef Rottweiler

Zowel teefje als mannelijke Rottweilers staan open voor training en vroege socialisatie, maar er zijn persoonlijkheidsverschillen waarvan u zich bewust moet zijn. Onthoud dat deze verschillen slechts generalisaties zijn – niet alle mannelijke of vrouwelijke honden voldoen aan deze beschrijvingen. Veel vrouwelijke Rottweilers hebben een zachtere persoonlijkheid dan mannelijke honden, vooral in de tienerjaren. Volwassen teven kunnen ook minder territoriaal en competitief zijn, waardoor ze beter geschikt zijn om met kinderen en andere honden samen te leven. Wat de mannelijke Rottweilers betreft, deze honden zijn meestal actiever en speelser dan de teefjes. Dit lijkt een positieve eigenschap, maar het kan leiden tot frustrerende trainingssessies tijdens de adolescentie. Als een reu eenmaal volwassen is, presteert hij meestal beter in competitieve sporten dan teefje Rottweilers.

teefje rottweiler

Gezondheid teef

Als ras worden teefjes Rottweilers over het algemeen 9 tot 10 jaar oud. Zowel teven als reuen lopen risico op het ontwikkelen van heup- en elleboogdysplasie, hartaandoeningen, oogaandoeningen en kanker. Een vrouwelijke Rottweiler begint haar loopsheid op ongeveer één jaar leeftijd. Tijdens de loopsheid, die een maand kan duren, moet ze worden afgezonderd van niet-gecastreerde reuen om zwangerschap te voorkomen. Hoewel Rottweilers op bijna elke leeftijd gesteriliseerd kunnen worden, raden de meeste bronnen aan te wachten tot ze één tot twee jaar oud zijn. Aan de andere kant maken mannelijke Rottweilers geen voortplantingscyclus door (hoewel ze zorgvuldig in de gaten moeten worden gehouden in de buurt van loopse teven). Reuen kunnen op bijna elk moment gecastreerd worden, maar de meeste bronnen raden aan te wachten tot ze één of twee jaar oud zijn. De castratie van een Rottweiler kan geslacht specifieke ziekten helpen voorkomen, vooral testikel- en prostaatkanker.

Wil je meer weten over het trainen van de rottweiler en of dit verschillend is met reuen of teefjes? Bekijk dan hier het boek over het trainen van de rottweiler.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden