Rottweiler opvoeden

Worstel je met het opvoeden van jouw Rottweiler, of denk je erover een puppy te nemen? Negeert jouw Rottweiler je of gehoorzaamt hij jouw bevelen niet en weet je niet waarom? Ben je bezorgd dat jouw Rottweiler agressieproblemen heeft? Of jouw metgezel nu een puppy is of een volwassene. Je moet niet alleen leren hoe je positieve versterking kunt gebruiken, maar je moet ook de belangrijkste regel van hondentraining leren, namelijk geduld! Het opvoeden is een voortdurende verbintenis die je elke dag moet blijven uitvoeren samen met de Rottweiler. Alleen omdat hij of zij de commando’s heeft geleerd die je hem vanmorgen in jouw woonkamer hebt geleerd, betekent niet dat hij dat commando vanavond of morgen zal onthouden. Of wanneer je hem meeneemt naar het park, of hem in de achtertuin zet. Opvoeding is belangrijk gedurende de hele dag in elke levensfase van de Rottweiler

Begin jong met het opvoeden van jouw Rottweiler

Het is heel belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met het opvoeden van jouw Rottweiler. Ik zou aanraden onmiddellijk met het opvoeden te beginnen. Je zult het meeste succes hebben als je jouw puppy begint op te voeden tussen de leeftijd van 6 weken en 6 maanden. Als jouw Rottweiler ouder is, kan het iets meer tijd, moeite en geduld van jouw kant vergen. Maar laat dit je niet ontmoedigen! De Rottweiler staat bekend als een zeer intelligente, gehoorzame en trouwe metgezel. Ze willen je gelukkig maken, dus laat je niet ontmoedigen als jouw Rottweiler ouder en ongetraind is. Positieve bekrachtiging en goede hondencommunicatie kunnen je helpen om een Rottweiler van elke leeftijd op te voeden.

rottweiler opvoeden

Dominantie begrijpen

Het idee van op dominantie gebaseerde opvoeding is dat we voortdurend regels opstellen die de Rottweiler zal volgen, om zijn gedrag te verbeteren. Dominantie is een hondentrainingsterm die te veel wordt gebruikt en vaak verkeerd wordt begrepen. We hoeven geen dominantie te tonen tegenover onze honden, alleen vriendelijk en zorgvuldig begrip. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om goed Rottweiler gedrag aan te moedigen zonder ruw te zijn met de hond. Je moet nooit agressie tonen tegenover jouw hond. Als je denkt dat het slaan van jouw Rottweiler jouw positie en controle aan hem of haar zal bewijzen, dan pak je het opvoeden verkeerd aan.

Socialiseer jouw Rottweiler

Een van de belangrijkste onderdelen in het opvoeden van de Rottweiler is socialisatie. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw Rottweiler zich op zijn gemak voelt bij andere mensen en andere honden. Dit kunt je doen door met jouw puppy te gaan wandelen, naar het park, bij vrienden thuis, en ook jouw vrienden bij je thuis uit te nodigen. Als je wilt dat jouw puppy gelukkig en comfortabel is, is het belangrijk hem te socialiseren. Sociaal contact met andere honden en mensen is precies wat een puppy zal vormen tot het soort hond dat hij zal worden. Socialisatie is in veel opzichten belangrijk voor het welzijn van jouw Rottweiler. Houd elke sociale ervaring die jouw hond opdoet leuk en positief. Deze ervaringen zijn waar hij leert zelfverzekerd of bang te zijn. Als jouw hond eenmaal enkele commando’s heeft geleerd, kan je ook proberen hem af te leiden met zit, of af, of poot. Honden hebben een zeer korte aandacht spanne, en een zeer kortetermijngeheugen. Deze eenvoudige afleidingen kunnen echt helpen om goed sociaal gedrag tot stand te brengen. Neem deze adviezen echt mee tijdens het opvoeden van jouw Rottweiler.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden 

Positieve versterking tijdens Rottweiler opvoeding

Positieve bekrachtiging is het opvoeden van jouw Rottweiler door een beloning toe te voegen aan zijn acties, meestal die waarvan je wilt dat hij ze herhaalt. Opvoeding door beloning is de best mogelijke manier om met jouw hond te communiceren. Als je elk gedrag beloont dat je hem graag ziet herhalen, praat je tegen hem in een taal die hij begrijpt. Je rottweiler begrijpt Nederlands, of zelfs menselijke communicatie niet zo goed, maar hij zal snel leren welk gedrag hem een welkome beloning oplevert. Een zeer effectieve vorm van Rottweiler opvoeding die uitstekend werkt tijdens jouw sessies is jouw training te laten aanvoelen als een spel. Hiervoor kan je belonen met lekkers, speelgoed of lof. Wanneer je jouw Rottweiler een commando probeert te leren en hij voert het commando naar wens uit, geef hem dan onmiddellijk zijn beloning. Een opmerking over voedselbeloningen – Rottweilers zijn berucht om hun overgewicht, en aangezien opvoeding een lang proces kan zijn, kan je jouw hond per ongeluk te veel voedsel geven en kan hij dik en ongezond worden, dus pas op met vette traktaties.

opvoeden rottweiler

Fysieke discipline en geschreeuw vermijden

Fysieke discipline mag nooit worden gebruikt tijdens het opvoeden van de Rottweiler. Als je jouw Rottweiler een commando leert en hij voert het commando dat je van hem vraagt niet uit, dan is het contraproductief om de hond te slaan of tegen hem te schreeuwen. Dat maakt hem alleen maar angstig, en ontmoedigt hem zelfs om het commando helemaal te leren. Als je gefrustreerd bent, loop dan weg, doe even iets anders en probeer het later nog eens. Schreeuwen en jouw kalmte verliezen maakt de hond alleen maar bang en verward en zo kan je jouw rottweiler niet opvoeden.

Wees prompt met de reacties

Goede rottweiler opvoeding heeft een perfecte timing. De Rottweiler die wordt gestraft voor het toiletteren in huis drie uur eerder heeft geen idee wat hij heeft gedaan. Deze hond moet helemaal niet gestraft worden, want straffen zal nooit werken. Het is een handeling die gebruikt wordt in de hondentraining die even gewoon en nutteloos is. Als je jouw hond beloont voor het zitten, net als hij opstaat en wegloopt, zal hij zeer tevreden zijn. Je hebt hem echter net beloond voor het weglopen en de volgende keer dat je hem vraagt te zitten, raad eens, zal hij zich dat herinneren en weer weglopen. Houd dat altijd in je hoofd tijdens het opvoeden van de Rottweiler.

Commando zit leren

Het allereerste commando dat je jouw Rottweiler tijdens de opvoeding moet leren is “zit”.  Dit commando is essentieel om jouw leven gemakkelijker te maken. Je leert hem “zit” en moeilijke taken zoals eten geven en verzorgen kunnen een stuk gemakkelijker worden. Om jouw hond te laten zitten, moet je er eerst voor zorgen dat je hun aandacht hebt. Ik gebruik liever mijn handen dan mijn stem, omdat dit jouw hond leert zich op jou te concentreren.  Stemmen kunnen worden overstemd en genegeerd. Als je jouw hond zijn aandacht laat richten op jouw handen, zal hij eerder geneigd zijn aandacht te schenken aan wat je hem vraagt te doen. Maar ik zou aanraden om naast de handsignalen ook korte commando’s van één of twee woorden te gebruiken. Gebruikt dit als je wilt dat ze ook stemcommando’s leren. Zodat de Rottweiler het commando ook kunnen leren door te luisteren tijdens de opvoeding.

opvoeding rottweiler

Commando Nee leren

Dit is een zeer belangrijk commando om jouw rottweiler te leren tijdens het opvoeden.  Hij moet begrijpen wanneer hij iets verkeerd doet. Om “nee” te leren moet u uw disciplinerende stem gebruiken.  Gebruik een stevige en lage stem.  Het is ook heel belangrijk om niet te ingewikkeld te doen met Nee-commando voor een hond woorden.  Zeg gewoon “nee” of gebruik een ander woord dat je bevalt, zoals “stop” of “slecht”.  Het is heel belangrijk dat je bepaalt welk woord je gebruikt en dat woord alleen gebruikt wanneer je jouw hond disciplineert of ontmoedigt. Denk eraan dat je dit commando alleen gebruikt wanneer je jouw hond betrapt op het doen van iets slechts.  Zodra je “nee” zegt en hij stopt, gaat je gewoon door met jouw werk. Als je rottweiler stout blijft, zeg dan “nee” en verwijder hem uit de situatie.

Commando Neer leren

Dit kan een lastig commando zijn om aan te leren voor jouw Rottweiler in de opvoeding.  Denk eraan uw commando’s eenvoudig te houden. Zeg gewoon het woord “af” en gebruik jouw hand in een neerwaartse beweging, met de palm naar de grond gericht. De beweging van jouw hand naar de grond helpt de hond te begrijpen dat je wilt dat hij gaat liggen. Dit commando moet worden aangeleerd nadat de hond zit begrijpt.

Commando Geduld leren

Dit is misschien wel de belangrijkste, maar ook de moeilijkste stap in de opvoeding van jouw Rottweiler. Geduld is de sleutel.  Houd altijd het hoofd koel en blijf kalm. Vergeet niet dat uw hond uw metgezel is en dat hij je gelukkig wil maken.  Als je kalm bent, zullen zij kalm zijn. Hoe meer geduld we hebben, hoe beter de resultaten zullen zijn. Onthoud dat u bij het trainen van jouw Rottweiler het altijd zo leuk en eenvoudig mogelijk wilt maken. Je hoeft het niet ingewikkelder te maken, of te schreeuwen, of boos te worden.  Het is gewoon een spel voor hen, en ze houden van spelen. Dus als je het leuk houdt en geduld gebruikt, zal je succes hebben. Een Rottweiler wordt niet in één nacht opgevoed en dit proces eindigt ook nooit echt.  Het is een doorlopend proces waar je als eigenaar verantwoordelijk voor bent. Het opvoeden hoeft niet saai en vervelend te zijn.  Je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt. Meer leren over het opvoeden van je puppy, bekijk het Grote Puppyboek. Voor vragen kan je altijd mailen naar info@rottweilerhond.nl.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden