Rottweiler reu

Rottweilers reuen zijn grote, krachtige honden die op het eerste gezicht enigszins intimiderend zijn, maar in werkelijkheid zijn het lieve, liefdevolle honden die geweldige familiehonden zijn. Toch is het hebben van zo’n krachtige hond een enorme verantwoordelijkheid, en deze honden kunnen gevaarlijk zijn zonder de juiste training en socialisatie. Als je hebt besloten dat een Rottweiler de juiste hond voor u is, moet je beslissen of je een reu of een teef neemt. Het is belangrijk te onthouden dat alle honden unieke individuen zijn, en als zodanig zijn er weinig zekerheden als het gaat om de geslachten. Toch zijn er een paar verschillen waarvan je je bewust moet zijn met rottweiler reutjes. 

Persoonlijkheid/ Karakter reu Rottweiler

In het algemeen staan reuen Rottweilers bekend om typisch “mannelijk” gedrag zoals het markeren van territorium of agressie, maar dit geldt niet voor alle reuen en zeker niet als het gaat om Rottweilers. Mannelijke Rotties zijn zeer aanhankelijke honden en trouwe beschermers en zullen alleen agressief optreden als ze worden geprovoceerd of ter verdediging van hun gezin. Ze kunnen echter soms dominant gedrag vertonen en blijven hun grenzen testen tijdens hun jonge jaren, een eigenschap die je goed in de gaten moet houden. Reu Rottweilers staan er ook om bekend dat ze zich sterk hechten aan één familielid, meestal degene die hen voedt en traint, hoewel ze ook aanhankelijk en trouw zijn aan andere familieleden.

reu rottweiler

Verzorging Reu Rottweiler

Omdat reu Rottweilers iets later volwassen worden dan teven en meer neigen naar beschermend en territoriaal gedrag, kan het trainen van reuen lastiger zijn dan van teven. Je moet geduld oefenen en de trainingssessies consequent maken om succes te hebben. Met de intelligentie en loyaliteit van de Rottweiler zijn ze meestal niet moeilijk te trainen. Als het gaat om gezondheid en verzorging, zijn er bijna geen verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Rottweilers, aangezien beide kunnen lijden aan dezelfde genetische of anderszins levensstijl gerelateerde gezondheidsproblemen. Dat gezegd hebbende, kan castratie van reuen Rottweilers helpen hun territoriale en dominante neigingen te kalmeren en voorkomen dat ze hun territorium afbakenen. Castratie van reu Rottweilers wordt door de meeste hondenexperts sterk aanbevolen, tenzij je van plan bent te gaan fokken.

Fokken Reu Rottweilers

Reu rottweilers zijn over het algemeen geslachtsrijp als ze 16-25 maanden oud zijn, maar ze zijn al vruchtbaar vanaf 6 maanden oud. Dit gezegd zijnde, moet je altijd wachten tot een reu geslachtsrijp is alvorens te fokken, en de meeste deskundigen zijn het erover eens dat je moet wachten tot jouw reu minstens 2 jaar oud is alvorens te fokken. Ook moet je niet fokken met een reu die ouder is dan 10 jaar, omdat de kwaliteit van het sperma dan afneemt. Vrouwelijke Rottweilers zijn over het algemeen afstandelijker dan mannetjes, met een meer onafhankelijke persoonlijkheid. Teven zijn veel minder aandacht zoekend dan reuen Rottweilers, maar nog steeds aanhankelijk en liefdevol, alleen op een minder behoeftige manier. Ze raken ook minder snel gehecht aan één lid van de familie, en tonen over het algemeen dezelfde mate van loyaliteit en genegenheid ten opzichte van de hele familie.

rottweiler reutje

Training Reutje

Omdat vrouwtjes sneller volwassen worden dan mannetjes, zijn ze meestal ook gemakkelijker te trainen. Ze hebben een kalm, koel temperament waardoor ze zich langer op de training kunnen concentreren dan reuen Rottweilers. En ze zijn niet zo snel afgeleid. Ze zijn ook minder geneigd tot dominantie dan reuen Rottweilers, zodat ze eerder geneigd zijn bevelen op te volgen. Teven zijn echter nog steeds perfect geschikt als politie- en militaire honden, en kunnen ook prachtige waakhonden zijn, ondanks hun relatieve gebrek aan agressie, dominantie en territoriaal gedrag.

Gezondheid en verzorging

Er zijn weinig gezondheidsverschillen tussen reu en teef Rottweilers, maar teven kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen als ze niet gesteriliseerd zijn. Ze zullen hormonale schommelingen hebben waardoor ze in het algemeen humeuriger zijn, en ze zullen de normale loopsheidscycli doormaken. Tenzij je van plan bent te fokken, raden de meeste deskundigen aan vrouwelijke dieren te steriliseren om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en voor hun algemene gezondheid. Net als bij reuen is het het beste om minstens 2 jaar te wachten met het fokken van uw vrouwelijke Rottweiler of op zijn minst te wachten tot haar tweede loopsheid. Teven zijn meestal volledig geslachtsrijp als ze ongeveer 16 maanden oud zijn, maar dit is geen goed moment om met fokken te beginnen met reu rottweilers. 

Wil je meer weten over het trainen van de rottweiler en of dit verschillend is met reuen of teefjes? Bekijk dan hier het boek over het trainen van de rottweiler.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden