Rottweiler temperament

Lees alles over het temperament van de Rottweiler. Rottweilers houden van kinderen, vooral als ze met hen zijn opgegroeid. In de buurt van kinderen, vooral jonge kinderen, moeten ze onder toezicht staan omdat ze zo groot en sterk zijn. Vanwege hun veedrijver historie hebben ze de neiging te leunen en te duwen en kunnen ze per ongeluk een peuter omverduwen. Ze zijn waarschijnlijk het meest geschikt voor gezinnen met oudere kinderen die weten hoe ze met honden moeten omgaan. Het is ook belangrijk om toezicht te houden op jouw Rottweiler wanneer jouw kinderen vrienden op bezoek krijgen. Rottweilers kunnen verstoord raken door luid of ruw spel tussen kinderen en kunnen stappen ondernemen om er een eind aan te maken. Niet begrijpend dat “zijn” kinderen niet in gevaar zijn. Ze kunnen ook achter jonge kinderen aan rennen. Zo zijn er meer zaken rondom het temperament van de Rottweiler, waar je rekening mee moet houden. We vertellen je er alles over.

Kinderen en temperament Rottweiler

Leer kinderen altijd hoe ze Rottweilers moeten benaderen en aanraken en hoe ze moeten omgaan met zijn temperament. Houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat een van beide partijen bijt of aan zijn oren of staart trekt. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Als Rottweilers worden opgevoed met andere honden en katten, kunnen ze daar over het algemeen goed mee overweg. Ze kunnen problemen hebben met vreemde honden of volwassen honden die in huis worden geïntroduceerd, omdat ze onverdraagzaam zijn tegenover honden van hetzelfde geslacht. Met uw training en begeleiding zouden ze echter vreedzaam nieuwe dieren moeten accepteren. Houd jouw Rotweiler in het openbaar aan de lijn om agressie of opstandigheid tegen andere honden te voorkomen. Door het temperament is de Rottweiler niet de beste kandidaat om hondenparken buiten de lijn te bezoeken.

rottweiler temperament

Persoonlijkheid Rottweiler

De ideale Rottweiler heeft een temperament van kalmheid, zelfverzekerdheid en moedigheid en is nooit verlegen. Hij heeft een zelfverzekerde afstandelijkheid en maakt niet meteen of klakkeloos vrienden met mensen. In plaats daarvan neemt hij een afwachtende houding aan bij nieuwe mensen of situaties. Met zijn gezin is hij aanhankelijk en volgt hij hen vaak door het huis. Dit is geen zeer prikkelbare hond. Hij heeft een inherent verlangen om zijn gezin en eigendommen te beschermen, maar mag nooit zonder reden agressief zijn tegen mensen. De Rottweiler is slim en heeft een groot aanpassingsvermogen. Je zult enkele verschillen zien tussen de geslachten. Reuen zijn rustig maar waakzaam en beoordelen hun omgeving voortdurend op bedreigingen. Teven zijn iets gemakkelijker te controleren en kunnen aanhankelijker zijn. Beide Rottweiler geslachten zijn zeer trainbaar, maar kunnen een koppig temperament hebben.

Discipline nodig?

Het temperament van de Rottweilers vereist een strenge, consequente maar geen harde discipline. Een scherp woord is vaak een voldoende reprimande, maar alleen als je duidelijk jouw leiderschap hebt vastgelegd. Zo niet, dan kan hij proberen je te pesten of te overbluffen. Dit is geen hond voor mensen die geen assertiviteit hebben of geen tijd hebben voor training en toezicht. Om het respect van een Rottweiler te verdienen, moet u grenzen stellen en consequenties verbinden aan ongepast gedrag. Temperament van de Rottweiler wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen te worden vastgehouden. Kies een pup uit de middenmoot, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in de hoek verstopt. Ontmoet altijd ten minste een van de ouders – meestal is de moeder Rottweiler degene die beschikbaar is om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij opgroeit.

temperament rottweiler

Socialisatie Rottweiler

Zoals elke hond hebben Rottweilers op jonge leeftijd socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Rottweiler puppy opgroeit tot een veelzijdige hond. Hem inschrijven in een puppycursus is een goed begin. Regelmatig bezoek uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en ontspannende wandelingen om buren te ontmoeten, helpen hem ook om zijn sociale vaardigheden op te poetsen.

Wil je meer weten over hoe rottweilers zijn en wat hun temperament is? Bekijk dan hier het boek over het trainen van de rottweiler puppy.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden