Rottweiler karakter

In dit blog alles over het karakter van de Rottweiler. Mensen denken vaak aan Rottweilers als een van de gevaarlijkste honden, maar ze kunnen een van de meest loyale en aanhankelijke rassen zijn met de juiste training. Het zijn geweldige waakhonden, superslim en gemakkelijk te trainen. Deze zeer energieke honden zijn geweldig voor actieve mensen die op zoek zijn naar een hond voor zichzelf. Terwijl ze waakzaam zijn in het beschermen van hun huis, kunnen ze liefdevolle goofballs zijn rond hun familie. Ze hebben ook vaardigheden gevonden als gids en therapiehond, waardoor ze een geweldige hond zijn voor een ervaren pup ouder. Voor het juiste gezin betekent een Rottweiler dat je nooit een maatje tekortkomt voor de avonturen van het leven. Maar een rottweiler moet wel qua karakter bij je passen. 

Geschiedenis van de Rottweiler

Voordat je het karakter van de rottweiler kent is het handig om de geschiedenis te leren kennen zodat je de herkomst van het gedrag begrijpt. De Rottweilers vinden hun oorsprong in de Mastiffs van de Romeinse legioenen. Het Romeinse leger had sterke werkhonden nodig om de kuddes te bewaken waarop ze vertrouwden voor hun voedsel, dus fokten ze ze uit Aziatische mastiffs. De Romeinen brachten deze waakhonden met zich mee toen ze de bekende wereld veroverden. De honden bleven achter na de ineenstorting van het Romeinse rijk in de stad Rottweil om de kuddes vee te beschermen. De grootte van de Rottweiler, het snelle leervermogen en de trainingsmogelijkheden maakten hen uitstekend geschikt voor zware taken, van opsporing en redding tot geleidehonden voor blinden en gehandicapten. Rottweilers hebben gediend in legers als waakhonden en werkhonden sinds de Eerste Wereldoorlog. De eerste Duitse Rottweiler rasstandaard werd gecreëerd in 1901. Dan nu meer over het karakter van de rottweiler.

rottweiler karakter

Rottweiler karakter – Zijn het familiehonden?

Rottweilers zijn mensenhonden en zijn aanhankelijk en trouw aan hun gezin. Dit zijn belangrijke karakter eigenschappen van de rottweiler. Het zijn geweldige gezinsleden en ook uitstekende waakhonden voor gezinnen. Ze hebben de neiging hun favoriete persoon van kamer tot kamer te volgen, zodat ze altijd in het zicht zijn. Ze zijn goed met kinderen en andere honden, maar je moet toch toezicht houden. Een omheinde tuin is beter dan een kennelomgeving, en ze mogen niet worden vastgeketend of voor langere tijd vastgebonden, omdat ze het niet goed doen in afzondering en onaangename trekjes kunnen ontwikkelen. Dit zijn sociale honden en moeten indien mogelijk in de buurt van mensen en andere honden zijn. Ze zijn in staat tot destructief gedrag, wat te wijten kan zijn aan verveling of angst. Rottweilers blaffen wanneer dat nodig is en kunnen verlegen zijn rond vreemden. Rottweilers zijn gevoelig vanwege hun intelligentie en nauwe verbondenheid met hun familie en dit heeft alles te maken met het karakter van de rottweiler.

Rottweiler Temperament

Het karakter en gedrag van de rottweiler heeft deels te maken met de training. Een goed getrainde Rottweiler hond is kalm en zelfverzekerd en heeft het juiste gedrag. In tegenstelling tot een Golden Retriever die gemakkelijk gasten in huis verwelkomt, kan een Rottweiler achteroverleunen en de situatie beoordelen, niet klaar om een vriend te maken. Voor hun familie zijn ze klaar om te spelen en klaar om te beschermen in een fractie van een seconde. Ondanks hun grootte kan jouw Rottweiler denken dat hij een schoothondje is en zich zoveel mogelijk op jouw schoot wurmen. Deze zeer intelligente en beschermende hond heeft een zelfverzekerde, ervaren familie nodig. Rottweilers werden gefokt om waakhonden te zijn, en daar zijn ze echt goed in. Ze hebben een diepe grom die ze gebruiken om hun gezin te waarschuwen voor een mogelijke bedreiging, maar ze hebben een even beroemd “rommelende” klank die ze maken als ze gelukkig en tevreden zijn. Het is dus belangrijk dat jouw Rottweiler met zijn training begint als pup. Rottweilers doen het het beste in huizen waar zij het enige huisdier zijn, want zij hebben de neiging om van hun beste vriend hun familie te maken in plaats van een andere hond of een kat. Als jouw Rottweiler goed gesocialiseerd en getraind is, kan hij een goede hond zijn voor jouw gezin met een zacht karakter.

Meer leren over het karakter en trainen?

Wil je meer weten over het trainen en het karakter van de rottweiler? Bekijk dan hier het boek over het trainen van de rottweiler.

Pomeriaan boek
Puppy handboek downloaden